Er zijn grofweg twee verschillende soorten uitvoeringen van sporten te vinden, krachtsporten en duursporten. Bij krachtsporten wordt vaak voor korte tijd een zeer explosieve beweging gevraagd, zoals gewichtheffen en sprinten. Duursporten daarentegen zijn sporten waarbij je voor langere tijd actief bent, bijvoorbeeld wielrennen of het lopen van een marathon. Om duursporten te kunnen beoefenen is een groot uithoudingsvermogen van groot belang. De training dient er dan ook voor om voor voldoende zuurstof in je bloed te zorgen. Hierdoor kun je de training voor langere tijd volhouden.

Afvallen

Duursporten worden vaak in verband gebracht als methode om af te vallen. Dit komt omdat je lichaam in staat moet zijn om voor lange tijd een intensieve prestatie te leveren. Je verbruikt dan ook veel energie waarbij koolhydraten en vetten worden verbrand. Vaak houdt dit wel in dat spiermassa wordt afgebroken doordat de spieren niet getraind worden. Wanneer je gewicht en vet wilt verliezen is duursport wel een goede methode om te beoefenen. Sporters die juist spiermassa op willen bouwen hebben vaak minder baat bij het uitoefenen van duursporten. Zij hebben juist baat bij de krachtsporten waarbij korte explosieve bewegingen worden gevraagd.

Voeding

Om de prestaties voor langere tijd hoog te kunnen houden, iets wat gevraagd wordt bij het beoefenen van duursporten, is het van belang dat je over voldoende koolhydraten beschikt. Goede voeding is dan ook van essentieel belang om de duursporten vol te kunnen houden.
Beoefenaars van duursporten volgen dan ook vaak een dieet die is gebaseerd op koolhydraatrijke producten. Voornamelijk brood, aardappelen, rijst en pasta bevatten veel koolhydraten. Voor duursporten heb je vaak minder aan vetten. Als je een duursport wilt beoefenen is het dan ook van belang om zo min mogelijk vetten binnen te krijgen, je lichaam beschikt al over voldoende vetten om de sport te beoefenen.
Ook eiwitten zijn van groot belang voor duursporters en zijn dan ook vaak in het dieet opgenomen. Ten slotte is een goede vochtinname ook van belang.

Tijdens de training

Ook tijdens de training is het van belang om over de juiste voeding te beschikken. Zo kun je onder andere kiezen voor enkele producten die koolhydraten bevatten, zoals fruit, koek of brood. Deze producten kun je tijdens de training innemen, om zodoende over nog wat extra koolhydraten te kunnen beschikken. Ook is het van belang om genoeg te drinken tijdens de training.
eiwitten duursport

Na de training

Daarnaast kun je ook na de training nog wat met de voeding bereiken. Wanneer je na de training voldoende drinkt en extra eiwitten inneemt herstelt je lichaam sneller. Hierdoor heb je minder kans op blessures en kun je ook weer sneller een nieuwe training starten. Duursporters kunnen ook na de training gebruik maken van eiwit shakes om zo snelle koolhydraten binnen te krijgen.

Supplementen

Er zijn ook een aantal supplementen die je kunt innemen om de prestaties tijdens het beoefenen van de duursport te vergroten. Zo zijn er onder andere een aantal energie gels en repen te vinden die je tijdens de sport in kunt nemen. Hierdoor vul je het energieniveau tijdens het sporten weer een beetje aan. Hierdoor kun je vaak langer doorgaan. Er zijn een groot aantal verschillende supplementen te vinden die je niet alleen tijdens het sporten helpen, maar ook zorgen voor een beter en sneller herstel van je spieren na een intensieve training.

Share This: