Vrijwel iedere sporter heeft belang bij een zo hoog mogelijke voorraad aan eiwitten. Bij een grote voorraad eiwitten is je lichaam onder andere beter in staat om aminozuren aan te maken. Deze zuren dienen als bouwsteen voor het eiwit in je lichaamscellen. Deze cellen zullen zich dan ook sneller versterken en herstellen door de hogere aanvoer van aminozuren.

Functies

Eiwitten hebben verschillende functies voor je lichaam. Voor sporters is er een belang bij een grote inname van eiwitten, omdat je sneller spiermassa op zult bouwen bij een grotere voorraad eiwitten. Daarnaast zorgen de eiwitten er ook voor het transport van verschillende stoffen in je lichaam. Ook hebben eiwitten een positieve invloed op je spijsvertering. Een ander groot voordeel, naast het opbouwen van spiermassa, is dat eiwitten de spieren ook behouden doordat ze het afbreken van de spiermassa tegengaan. Ten slotte herstellen je spieren ook beter wanneer je over meer eiwitten beschikt. Sporters hebben dus erg veel belang bij een hoge inname van eiwitten. Deze inname is dan ook te beïnvloeden door een aantal zaken.
eiwitten in eten

Voeding

De eerste manier om meer eiwitten binnen te krijgen is uiteraard door de juiste voeding in te nemen. Een goed doordacht dieet is dan ook van groot belang. Hierdoor krijg je grote hoeveelheden eiwitten binnen. Producten die veel eiwitten bevatten zijn onder andere verschillende soorten vlees en vis, maar ook noten, bonen en pindakaas. Daarnaast bevatten ook zuivelproducten veel eiwitten, waaronder eieren, yoghurt en kwark.
Bij eiwitten wordt ook verschil gemaakt in dierlijke en plantaardige eiwitten. Hierbij zit er vaak geen verschil in de kwaliteit tussen deze twee verschillende varianten. Echter kan het zijn dat sommige vlees producten meer verzadigde vetten bevatten. Die heb je niet altijd even hard nodig. Plantaardige eiwitten vind je in verschillende peulvruchten en noten en bonen.

Supplementen

Wanneer je niet aan voldoende eiwitten komt door middel van de voeding kun je besluiten om supplementen in te nemen. Een bekend voorbeeld van een voedingssupplement is de eiwitshake. Echter zijn er ook verschillende poeders te vinden die veel eiwit bevatten. Deze poeders meng je met water, zodat je deze ook kunt drinken. Door het innemen van deze supplementen is je lichaam in staat om snel een grote hoeveelheid eiwitten op te nemen. Deze shakes zijn echter geen vervanger voor een goed dieet en dienen alleen ter aanvulling. Daarnaast ben je ook beter in staat om de inname van eiwitten te verspreiden gedurende de dag. Het is van belang om niet in één keer alle eiwitten binnen te krijgen, dit kun je beter over meerdere momenten over de dag verspreiden. Het innemen van een shake is dan een goede manier om gelijk wat eiwitten binnen te krijgen.

De verschillende supplementen die eiwitten bevatten beschikken vaak over de juiste samenstelling zodat je betere resultaten boekt. Ook kan er soms een smaak aan de poeders worden toegevoegd zodat je het wat makkelijker op kan drinken. Naast de poedervorm en shakes zijn er ook enkele eiwitrepen. Deze bevatten geen hele grote hoeveelheid eiwitten, echter zijn deze repen wel handig tijdens het sporten. Zo krijg je ook bij het trainen nog wat extra eiwitten binnen zodat je de training intensiever kan maken.

Afvallen

Je kunt ook afvallen door voeding te eten die veel eiwitten bevatten. Dit komt voornamelijk doordat eiwitrijke producten je al snel een verzadigd gevoel geven. Hierdoor grijp je minder snel naar tussendoortjes en heb je genoeg aan enkele maaltijden op een dag.

Share This: